CAMIN LARREDYA
Camin Larredya is een wijngoed met een rijke geschiedenis, gelegen in La Chapelle de Rousse, midden in de Jurançon, in het departement Pyrénées-Atlantiques in de regio Nouvelle-Aquitaine. In dit gebied zijn er al sinds de 14e eeuw vermeldingen van Camin Larredya en de wijnbouw. Jurançon is namelijk een A.O.C.-wijnstreek in het zuidwesten van Frankrijk, waar vooral een droge witte wijn en een zoete witte wijn worden geproduceerd.
Camin Larredya werd in 1900 door de familie Grussaute gekocht en in het begin werden vooral veeteelt en fruitteelt ontwikkeld. Rond 1920 werden de wijngaarden van Jurançon verwoest door de phylloxera en ook die op het landgoed Camin Larredya ontsnapten niet aan dit trieste lot. Pas in 1970 werden ze opnieuw aangeplant en vijf jaar later begon de wijnproductie.
In 1988 volgt Jean-Marc Grussaute, net afgestudeerd in oenologie, zijn vader op, die in 1983 overleed. Jean-Marc brengt het familiebedrijf naar de top van de wijnproducenten van de Jurançon en verbouwt 11,5 hectare wijngaarden met een biologisch certificaat. De wijngaarden liggen op 4 terrassen en zijn beplant met gros manseng, petit manseng, petit courbu en camaralet.
Momenteel produceert het bedrijf 45.000 flessen per jaar met druiven die met de hand worden geoogst uit wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar.
De zorg voor de wijnstokken is duidelijk zichtbaar. Het lijkt wel alsof Jean-Marc Grussaute zich meer op zijn gemak voelt in de rol van tuinman wanneer hij besluit om extra handmatige handelingen uit te voeren om de ontwikkeling van de wijnstokken te begeleiden en de gevoeligheid voor ziekten te beperken.
In de kelder worden de druiven voorzichtig en langdurig geperst, waarbij elk detail nauwkeurig en zorgvuldig wordt verzorgd. De most wordt op natuurlijke wijze gefermenteerd, waarna de rijping plaatsvindt in vaten of barriques.
De belangrijkste wijnen van het domein Camin Larredya zijn: “La Part Davant”, “La Virada” en de moelleux “Au Capcèu” en “Costat Darrèr”.
Camin Larredya werd in 1900 door de familie Grussaute gekocht en in het begin werden vooral veeteelt en fruitteelt ontwikkeld. Rond 1920 werden de wijngaarden van Jurançon verwoest door de phylloxera en ook die op het landgoed Camin Larredya ontsnapten niet aan dit trieste lot. Pas in 1970 werden ze opnieuw aangeplant en vijf jaar later begon de wijnproductie.
In 1988 volgt Jean-Marc Grussaute, net afgestudeerd in oenologie, zijn vader op, die in 1983 overleed. Jean-Marc brengt het familiebedrijf naar de top van de wijnproducenten van de Jurançon en verbouwt 11,5 hectare wijngaarden met een biologisch certificaat. De wijngaarden liggen op 4 terrassen en zijn beplant met gros manseng, petit manseng, petit courbu en camaralet.
Momenteel produceert het bedrijf 45.000 flessen per jaar met druiven die met de hand worden geoogst uit wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar.
De zorg voor de wijnstokken is duidelijk zichtbaar. Het lijkt wel alsof Jean-Marc Grussaute zich meer op zijn gemak voelt in de rol van tuinman wanneer hij besluit om extra handmatige handelingen uit te voeren om de ontwikkeling van de wijnstokken te begeleiden en de gevoeligheid voor ziekten te beperken.
In de kelder worden de druiven voorzichtig en langdurig geperst, waarbij elk detail nauwkeurig en zorgvuldig wordt verzorgd. De most wordt op natuurlijke wijze gefermenteerd, waarna de rijping plaatsvindt in vaten of barriques.
De belangrijkste wijnen van het domein Camin Larredya zijn: “La Part Davant”, “La Virada” en de moelleux “Au Capcèu” en “Costat Darrèr”.
Geen producten gevonden