BEENLEIGH

Voor sommigen is het nog steeds de drank van piraten, voor velen is het een parallelle dimensie die nog helemaal ontdekt moet worden. Hoe dan ook, rum is een enorme wereld die honderd andere werelden omvat: herkomst, productiemethoden, leeftijd en mythen zijn slechts enkele van de criteria die je kunt gebruiken om een reis door de wereld van rum te maken. Het lijdt geen twijfel dat de Caraïben altijd het centrum van de meest historische productie zijn geweest, hoewel het niet kan ontbreken te vermelden dat rum steeds meer ook in andere delen van de wereld wordt geproduceerd.

En onder de verschillende gebieden waar rum wordt gemaakt, mag Beenleigh in Australië niet ontbreken, de oudste distilleerderij die ooit op het continent is geregistreerd, waarvan de geschiedenis begint in 1865. Twee Engelsen, John Davy en Francis Gooding, kochten 300 hectare grond aan de rivier de Albert: oorspronkelijk was het de bedoeling om op dit stuk land katoen te verbouwen, maar toen deed zich een interessanter en zeker lucratiever alternatief voor: de teelt van suikerriet.

Rond dezelfde tijd runde een man genaamd James Stewart, bekend als “The Bosun”, een drijvende suikerfabriek aan boord van de “S.S. Walrus”, een zeilboot die was omgebouwd tot stoomboot en die over de rivieren Albert en Logan voer. Al snel ontdekte hij hoe hij de overtollige melasse kon gebruiken om rum van uitstekende kwaliteit te produceren, maar hij bleef volledig anoniem. Op een dag in 1884 werd de “SS Walrus” aangetroffen aan de oever met niemand aan boord, behalve de koperen pot still van James “The Bosun” Stewart: zo ontstond de Beenleigh Artisan Distillery, genoemd naar het geboorteland van Davy en Gooding in Engeland.

De productie van Beenleigh begint met suikerriet uit Queensland: de melasse wordt langdurig gefermenteerd met een gist die is geselecteerd uit een exclusieve stam van de distilleerderij. De most met een alcoholpercentage van 8% ondergaat een eerste distillatie in een continue kolom, terwijl de tweede distillatie plaatsvindt in een koperen pot still van 15.000 liter, met een lange distillatiecyclus van ongeveer 12 uur.

Zo ontstaan spannende etiketten die vertellen hoe rum zich ook in Australië kan onderscheiden.

Geen producten gevonden