CHÂTEAU SAINT-PIERRE

Enkele historische documenten bewijzen dat Château Saint-Pierre al sinds het einde van de 17e eeuw bestaat. Het was namelijk precies in 1693 dat op het landgoed, dat tot dan toe als boerderij werd gebruikt, de eerste wijngaarden werden aangeplant. Het kasteel, dat aanvankelijk een andere naam had, werd in 1767 Château Saint-Pierre toen het werd gekocht door baron Saint Pierre. Na zijn dood in 1832 werd het bedrijf verdeeld tussen zijn twee erfgenamen, die echter niet in staat waren om de wijnbouw voort te zetten, die in 1920 was teruggebracht tot iets meer dan tweeënhalf hectare. Na in handen te zijn gekomen van een Nederlands bedrijf, werd het landgoed eigendom van Henri Martin, die in 1982 de verdienste had de verschillende oorspronkelijke wijngaarden weer samen te voegen. Tegenwoordig is het bedrijf eigendom van en wordt het beheerd door Jean-Louis Triaud, een ondernemer die ook verantwoordelijk is voor andere bedrijven in de Médoc en Bordeaux. Tussen de wijnstokken worden traditionele agronomische praktijken gecombineerd met zeer innovatieve technieken, zoals het gebruik van satellietbeelden. Château Saint-Pierre, gelegen in de Franse gemeente Saint-Julien-Beychevelle, werd in 2016 volledig gerenoveerd en telt momenteel ongeveer 17 hectare wijngaarden, waar de cabernet sauvignon met 75% de boventoon voert, gevolgd door 15% merlot en 10% cabernet franc. Met een plantdichtheid van 10.000 wijnstokken per hectare hebben de wijngaarden van Château Saint-Pierre een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. De wijnstokken groeien op grind-, zand- en kleigronden en produceren pure en hoogwaardige druiven. De druiven worden verwerkt door middel van alcoholische gisting in stalen tanks en malolactische gisting in barriques. De rijping vindt plaats in Franse eikenhouten vaten en duurt, afhankelijk van het seizoen, 14 tot 16 maanden. Zo ontstaan de wijnen van Château Saint-Pierre, die tot de meest typische wijnen van het gebied behoren en tot de beste van hun appellation.

Geen producten gevonden